Zsolt Torok Rosia Montana

Foto: Gabriel Nagy

In 29 septembrie voi implini 40 de ani, iar in cei 40 de ani nu am simtit niciodata ca as pleca din tara mea, desi multi au plecat, dezamagiti, suparati. In 25 de ani de alpinism am inceput sa-mi cunosc tara. Iubesc tara mea cu toate imperfectiunile, toate neajunsurile, asa cum este ea.
Pentru mine Romania inseamna pe scurt, „pe un picior de plai, pe o gura de rai”, asa cum este descris in Miorita. Cred ca orice roman ar trebui sa simta la fel.

Asa DA

Asa DA

Cauza Rosia Montana este o cauza a tuturor romanilor, nimeni nu poate fi de acord ca Romania sa piarda, mai ales ca in timp de 23 de ani s-a pierdut deja in toate luptele politice, in interes pur personal.
Nu pot sa cred ca cetatenii acestei tari pot fi de acord ca aurul romanesc sa fie exploatat de altii, nu pot sa cred ca cetatenii acestei tari pot fi de acord ca sa se lucreze in tara lor cu o tehnologie care poate afecta grav mostenirea chiar si a fiului meu. Romania nu este numai a noastra, este si a copiilor nostrii, pe care ii crestem cu multa iubire. Iubirea insa nu e totul. Copii nostri in momentul cand au trecut de pragul usii in spatele careia se afla lumea lor, ajung in contact cu o alta lume. Responsabilitatea noastra este ca ei sa se simta acasa in lumea de dincolo de usa, sa simta ca orasul in care locuiesc este intr-adevar al lor si tara in care traiesc ii respecta. Eu vad aceasta lume lipsita de gunoaie, de mizerie mediatica si de manipulare. Copii nu fac proteste. Acum e randul celor adulti sa protesteze nu impotriva unor persoane, ci impotriva unor decizii care ne pot afecta pe termen lung.

Asa NU

Asa NU

As dori ca protestele legate de Rosia Montana sa nu fie manipulate si speculate si sa exprime dorinta adevarata a romanilor, dorinta fireasca de a avea o tara lipsita de astfel de poluari. O tara curata si o gandire responsabila a celor care ne conduc. Protestul este dreptul fiecarui cetatean, mai ales daca acestea se desfasoara in mod decent si pasnic.

Zsolt