Foto: Nanga Parbat Mountain, Pakistan by Jon Martin

Astazi, 19 Iulie 2013, echipa romaneasca formata din Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan si Teo Vlad (care inca este in ascensiune la ora 17:00 ora Romaniei), a reusit in PREMIERA ROMANEASCA ascensiunea lui Nanga Parbat pe ruta Schell, fata Rupal. NU s-a folosit oxigen suplimentar sau serpasi, baietii echipand ei singuri integral ruta, fiind si singura expeditie de pe munte.

Zsolt cu Aurel si Teo au pornit in ascensiune de la cota de 7500 m, la ora 4 dimineata, iar Marius a pornit la ora 1, el si fiind cel care a ajuns primul pe varf, urmat de Aurel, iar apoi de Zsolt. Teo inca este in ascensiune si mai are cam o ora pana pe varf.


Foto: torok.ro

Pentru retragere Zsolt are la el o folie de bivuac, primusul si mancare, dar aceasta doar in caz de nevoie, intentia este ca sa ajunga inapoi la cort la 7500 m. Vremea este buna, bate putin vantul, iar deseara va fi luminat si de lumina lunii.

Cand am vorbit cu el la telefon era foarte fericit si mi-a descris peisajul de vis „ca din avion”, cu mare de nori, iar in departare a vazut K2-ul, unde a fost in 2010.

Marius cu Aurel sunt deja mai jos, iar Teo in functie de cum avanseaza e posibil sa faca un bivuac la intoarcere sau sa coboare pana la tabara de la 7500 m.

Zsolt Torok pe Matterhon iarna 2013

Foto: Sebastian Martian

Multumim tuturor celor care s-au implicat in rezolvarea securitatii alpinistilor nostri, Guvernului Republicii Pakistan, Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si in special domnului Emilian Ion – Ambasadorul Romaniei la Islamabad care s-a interesat in permanenta de situatia echipei.

Multumim de asemenea tuturor celor care au fost alaturi de echipa noastra cu gandul si cu mesajele de incurajare!

Multumim sponsorilor si tuturor celor care sustin aceasta expeditie!

Le dorim multa bafta baietilor la intoarcere si va tinem la curent cu ultimele noutati.


Foto: www.summitpost.com

Urmeaza cat de repede un material audio cu Zsolt de pe varf, iar poze actuale din expeditie peste cateva zile.