Despre muntii cei mari incepusem sa visez inca din copilarie. Erau alte vremuri pe atunci iar posibilitatea organizarii unor expeditii, unde si alpinistii romani puteau sa se afirme in alpinismul mondial, era foarte mica. Totusi unii au reusit sa depaseasca limitele de inaltime ale Carpatilor nostri, iar dupa o astfel de aventura, in Hindukus, Pamir, Tian Shan, chiar si Himalaya, literatura romaneasca de alpinism s-a imbogatit cu cate o carte noua.

Problema echipamentului insa, pe atunci, reprezenta o piedica reala pentru toti, deoarece acesta nu se gasea. Iar daca unii erau atat de indemanatici si inventivi incat reuseau singuri sa-si mai confectioneze cate ceva, oricum nu gaseau materiale adecvate.

Chiar daca fac parte din generatia nascuta in ’73, am prins si eu aceasta perioada, cand facand parte din „poporul multilateral dezvoltat”, mi-am cusut singur hamul, rucsacul, vesta, buclele, etc.. Partea buna a fost ca aveam o oarecare satisfactie ca pot sa ma catar cu materiale facute de mana mea. Partea proasta a fost ca eram in permanenta cautare dupa niste etichete cu garantie UIIA, asa incat macar sa cred ca sunt originale si ma tin. Asa eram cu totii, visam la muntii inalti si la echipamente originale. Increderea in produsele romanesti s-a pierdut, iar cele de afara erau intangibil de scumpe. Acum vremurile s-au schimbat, dar a ramas aceeasi lipsa de incredere vis-a-vis de produsele romanesti.

Nahanny s-a nascut din pasiune. Pasiune intr-o tara de unde foarte multi pleaca deceptionati, cautand in strainatate noi oportunitati. Cand l-am cunoscut pe Dan Glazer am inteles dorinta lui de a oferi si alpinistilor romani sansa de a folosi un echipament autohton de calitate si accesibil. Ceea ce face el este echipament gandit de un alpinist, pentru alpinistii vremurilor noi, cei care incercam sa recuperam anii pierduti in perioada de glorie.

Nu este usor sa le oferi celor care pleaca in muntii lumii (si vad echipamente ale firmelor de renume), un echipament competitiv. Concurenta este foarte mare.

Din 2006 am participat in mai multe expeditii, iar in ceea ce priveste echipamentul de puf, am folosit in exclusivitate Nahanny, incepand de la ciorapi pana la ultima manusa, iar testul adevarat a fost Expeditia K2 – 2010. Pe munte am intalnit multi alpinisti care umbla cam de 10 ori mai mult decat noi. Erau din toate colturile lumii, dar ceva sigur aveau in comun. Erau mandri de produsele din tara lor, la fel cum erau mandri si de steagul lor, fiindca pentru ei reprezenta ceva deosebit. Indiferent ca erau din Kazakhstan, Coreea sau Cehia, abordau cele mai inalte varfuri cu produsul de Acasa.

Cred ca a sosit timpul sa avem incredere in produsele proprii, asa cum pentru reusita e nevoie de incredere in fortele proprii.

Mai multe informatii despre aceste produse le puteti gasi pe: www.montangrup.ro.